Zelf een verlovingsring maken is niet iedereen gegeven. Het vergt wat handigheid en creativiteit om een juweel te ontwerpen en te maken. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hoef je er geen goudsmid voor te zijn of ingewikkelde en dure apparatuur te hebben. Een relatief makkelijke manier om juwelen te maken is klei. Natuurlijk is dit geen standaardklei zoals die gebruikt wordt in jeugdbewegingen of scholen. Het gaat hier om goudklei of eventueel zilverklei.

 

Ring van goudklei makenWat is goudklei?

Goudklei ziet eruit als gewone klei, met dat verschil dat ze snel droogt en je er dus met enige snelheid mee moet werken. Daarnaast zal goudklei, nadat ze op de juiste maniet gedroogd en verhit is, als resultaat een juweel uit puur goud voortbrengen, waar gewone klei dat natuurlijk niet doet. Goudklei is dus een materie die het makkelijk maakt om juwelen te maken doordat je ermee kan werken zoals je dat met andere klei doet. In hetzelfde gamma vind je ook zilverklei, bronsklei en koperklei. Voor elk van deze materialen is de afwerking verschillend, dus jezelf voldoende informeren in wel nodig.

 

Een ring ontwerpen

Goudklei is behoorlijk prijzig en wanneer je dus een verlovingsring met dit materiaal wilt maken, weet je best op voorhand wat je wilt. Oefenen kan je met goedkopere klei zodat je jezelf niet nodeloos op kosten jaagt. Maar hoe begin je er aan? Eerst en vooral teken je een ontwerp uit. Wil je een brede of smalle ring, wil je er diamanten of andere materialen in verwerken, wil je er een motief in graveren of een naam aan de binnenkant? Kortom, hoe moet je ring er exact uitzien. Zorg ervoor dat je veel detail aanbrengt in je ontwerp en alles nauwkeurig op papier zet. Eens dat gedaan is, moet je de juiste materialen verzamelen. Hier gaat het niet enkel om de goudklei, maar ook een ringmaat, eventuele diamanten en alle accessoires die je nodig hebt om met goudklei te kunnen werken. Daarna rest je nog het maken van de ring zelf.

 

Voor iedereen weggelegd

Om met goudklei te werken, moet je geen voorkennis hebben of speciale talenten. Eigenlijk kan iedereen het, al zal de ene wat meer oefening nodig hebben dan de andere. Er zijn verschillende pakketten voor beginners te vinden waarin alle benodigdheden zitten die je nodig hebt om van start te kunnen gaan. Daarnaast kun je in de meeste winkels ook verschillende boeken kopen met voorbeelden, tips en inspiratie.

 

Waarom zelf een verlovingsring maken?

De belangrijkste reden om een verlovingsring te maken in goudklei is eenvoudig: je ring is super persoonlijk en uniek. Doordat je hem zelf gemaakt hebt, is het bovendien meer dan een ring. Het is een teken van je liefde dat je bereid bent om je creativiteit mee in de strijd te gooien. Een andere goede reden is dat je exact die ring kan maken die je in je hoofd hebt. En het blijft betaalbaar. De ring van je dromen door een goudsmid laten maken, zal heel wat duurder zijn.