Verlovingsringen zijn vaak ontzettend duur en dat is niet voor iedereen haalbaar. Jezelf financieel in de problemen helpen omdat je een verlovingsring hebt gekocht is niet bepaald een goede start voor een huwelijk. Gelukkig moeten verlovingsringen niet duur zijn. Er is geen enkele regel die zegt dat ze overladen moeten zijn met grote diamanten of vervaardigd moeten zijn uit 24 karaats goud. Er zijn prachtige zilveren verlovingsringen te vinden die minstens even stijlvol zijn en heel wat minder prijzig. Bovendien is niet iedereen te vinden voor diamanten en zou het kunnen dat je geliefde veel gelukkiger is met een eenvoudige zilveren ring dat een gouden ring met veel franjes. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om alles wat betaalbaarder te maken.

 

ring goud en zilverHet materiaal van de ring

Duur materiaal maakt dure ringen. Wanneer je een ring wilt waarbij het prijskaartje je niet achterover doet vallen, dan kies je bij voorkeur niet voor goud of witgoud. Materialen die ook perfect geschikt zijn voor een verlovingsring en absoluut veel goedkoper zijn bijvoorbeeld titanium, zilver of steen. Het nadeel aan een stenen ring is de breekbaarheid ervan. Stenen ringen kunnen echt prachtig zijn, maar als je er iets te hard mee op een stevige ondergrond tikt, breken ze ongetwijfeld. Bovendien is het niet eenvoudig om een stenen ring te vinden die belegd is met een diamant of geslepen glas. En dat is dan het tweede materiaal waarop je kunt besparen. In plaats van een echte diamant kan je opteren voor geslepen glas. Wanneer dit goed gedaan is en de ‘diamant’ bovendien klein is, moet je al een kenner zijn om het verschil te zien.

 

Het design van de verlovingsring

verlovingsring design

 

Designerstukken zijn duur. Niet altijd omdat ze met dure materialen gemaakt zijn, maar vaak gewoon omdat ze exclusief zijn of omdat de designer ze duur prijst. Het prijskaartje geeft namelijk een imago weer en de meeste designers komen graag uit de hoek als prijzig omdat mooie dingen nu eenmaal duur zijn. Bovendien streelt het hun ego wanneer mensen bereid zijn om zwaar te betalen voor een stuk van hun hand. Aan de andere kant kunnen unieke stukken ook echt duurder zijn in materiaal omdat er geen schaalvoordeel bij komt kijken. Wil je dus een betaalbare verlovingsring, dan kies je best een ring die je standaard in de winkel vindt en geen op maat gemaakte exemplaren. Ringen die in massa gemaakt worden, zullen altijd goedkoper zijn dan ringen waar slechts één of enkele stuks van bestaan.

 

What’s in a name?

Een derde mogelijkheid om een betaalbare verlovingsring te vinden is een ring te zoeken die niet als verlovingsring verkocht wordt. Wanneer winkeliers een ring als verlovingsring klasseren dan gaan ze ervan uit dat je bereid bent er meer voor te betalen. Het is uiteindelijk een speciale gelegenheid. Deze meerprijs heeft niets te maken met het ontwerp of de kwaliteit van de ring zelf. Je betaalt gewoon extra omdat de ring ‘verlovingsring’ wordt genoemd. Een absurde reden om er meer geld tegenaan te smijten en bovendien ook geheel overbodig.