Wanneer je ten huwelijk gevraagd wordt of iemand ten huwelijk wilt vragen, komt daar veel bij kijken. Waar en wanneer ga je dit doen, ga je op een knie of ben je meer voor een originele boodschap? Schrijf je iets in het zand tijdens een romantische strandwandeling of verstop je een ring in het dessert? En aan welke vinger hoort die verlovingsring ook alweer?

 

Verlovingsring aan welke handDe juiste vinger aan de juiste hand?

Eigenlijk maakt het allemaal niet zoveel meer uit. Tegenwoordig draag je een verlovingsring aan de hand en de vinger die je zelf het aangenaamst of het mooiste vindt. Of dat nu links of rechts is, een ringvinger, pink of zelfs duim is van ondergeschikt belang. De verlovingsring staat symbool voor je liefde en dat is voldoende. Maar dat is niet altijd zo geweest. In verschillende culturen bestonden er vaste regels rond het dragen van de verlovingsring. Veel mensen hechten aan traditie en willen het graag allemaal juist doen.

 

Wat is juist?

Maar wat juist is, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel hangt af van je geloof, cultuur en omgeving. Katholieken bijvoorbeeld dragen hun verlovingsring aan de rechterhand en hun trouwring aan de linkerhand. Protestanten doen dit juist omgekeerd en kiezen dus resoluut voor een verlovingsring aan de linkerhand. Sommige mensen wisselen hun verlovingsring van hand om plaats te ruimen voor de trouwring op de dag van hun huwelijk. Er is dus geen universele regel die bepaalt welke hand je moet kiezen.

 

Romantiek alom

Ben je niet gelovig en heb je nog niet besloten aan welke hand de verlovingsring gaat, dan kun je inspiratie opdoen in onze anatomie boeken. Er wordt gesteld dat de ader in onze rechterringvinger helemaal tot in ons hart gaat. Dit is voor veel mensen een reden om hun trouwring aan deze vinger te dragen. Hun verlovingsring gaat dan aan de andere ringvinger of wordt gecombineerd met de trouwring gedragen. De symboliek achter deze keuze spreekt veel mensen aan.

 

ring onpraktischPraktische overwegingen

Ben je vooral praktisch aangelegd, dan kies je voor de vinger die je het minst vaak gebruikt. Dat klinkt misschien gek, maar er zit wel een logica achter. Wanneer je een hand vaak gebruikt om dingen vast te pakken, dan zal er gedurig iets langs je verlovingsring schuren of glijden. Dat kan behoorlijk wat slijtage met zich meebrengen. Wanneer je de hand kiest die je het minst gebruikt, zal je verlovingsring dus het langste mooi blijven.

 

Man of vrouw?

Vroeger werden verlovingsringen enkel door vrouwen gedragen, maar met de intrede van het homohuwelijk en moderne mannen die ook een verlovingsring willen dragen, is dat verleden tijd. Voor mannen is er absoluut geen enkele historische regel die aangeeft aan welke vinger of hand zij een verlovingsring moeten dragen. Wanneer je dus een man bent of een vrouw met een moderne man, maak je de keuze best in overleg met elkaar. Een halve traditie waarbij de vrouw een opgelegde keuze moet respecteren en de man toch kiest voor een verlovingsring, slaat toch nergens op?Verlovingsring aan welke hand?