Het Japanse bedrijf Seiko maakt al sinds de 19de eeuw horloges en klokken. Momenteel is het een van de meest succesvolle horloge merken en heeft het  een omzet van meer dan 200 miljard yen.

Seiko is altijd zeer innovatief geweest met haar horloge modellen en is met haar technologieën een inspiratiebron geweest voor vele andere horloge merken.

Seiko dat in 1881 in Tokio onder de naam K. Hattori opgericht werd heeft nog steeds het hoofdkantoor in Tokio en er werken meer dan 7000 mensen bij Seiko. Veel meer mensen zijn gelukkig geworden met een prachtig Seiko uurwerk om de pols, een zakhorloge of klok aan de wand.

Seiko horloges – geschiedenis

Toen in 1881, Kintaro Hattori het bedrijf K. Hattori, de voorloper van het huidige Seiko oprichtte had de beste man nooit kunnen denken dat zijn bedrijf zou uitgroeien tot een van de meest populaire horloge producenten van dit moment.

Seiko richtte zich in de beginjaren op het maken van wandklokken en in 1895 werd het eerste Seiko Zakhorloge geproduceerd. Seiko maakte in 1913 haar eerste polshorloge en veroverde al snel de Japanse markt voor uurwerken.

In 1960 werd het topstuk van Seiko, de Grand Seio geintroduceerd. Tot op de dag van vandaag is dit horloge een van de voornaamste klokken die door Seiko geproduceerd worden. De erkenning voor de kwaliteit van Seiko horloges komt er in 1968, bij de Geneva Observatory Competition wordt de hoogste score ooit behaald en wordt het Seiko horloge benoemd tot ‘best mechanical wrist chronometer’.

In 1969 wordt door Seiko een nieuwe innovatieve stap genomen op het gebied van horloges en klokken. De kaliber 6139, het eerste horloge met automatische chronochraaf en vertical clutch en column wheel wordt geintroduceerd en ’s werelds eerste quarts horloge de: Seiko Quartz Astron kaliber 3500 wordt gepresenteerd.

In de volgende jaren gaat het hard met de Seiko Horloges, zo wordt de eerste horloge met 6 cijferig LCD scherm op de markt gebracht en zien ook de eerste multifunctionele digitale horloge en titanium duiker het licht.

Daarna worden door Seiko nog enkele modellen geïntroduceerd die geen succes bleken, van het televisie-horloge, het horloge dat geluid kan opnemen en het eerste horloge met computer horen we weinig meer.

Seiko is de officiële waarnemer van verschillende Olympische Spelen en andere sportevenementen geweest en de populariteit van de horloges blijft groeien. Het eerste Kinetic horloge wordt geïntroduceerd en in 1994 volgt het eerste horloge ter wereld met LumiBrite.

Dit  horloge is met een niet-radioactief lichtgevend materiaal gemaakt en is een inspiratiebron voor vele andere uurwerken geweest.

De laatste jaren blijft Seiko geconcentreerd op het produceren van horloges en klokken en blijft het nauw betrokken bij de tijdwaarneming bij sportevenementen.

In 2004 komt nogmaals de erkenning voor het eerste Quartz horloge de Seiko Quartz Astron. Verschillende nieuwe horloge modellen worden door Seiko geïntroduceerd waarmee Seiko zicht blijft onderscheiden van andere uurwerk producenten.

Seiko horloge modellen

Het bedrijf produceert verschillende horloge modellen. Zo staan de Spring Drive modellen bekend om het continu glijden van de secondewijzer over de wijzerplaat van het horloge.

De Seiko Spring Drive horloges zijn stil, zeer accuraat en bovendien stijlvol. De Arctura is de naam voor een andere reeks succesvolle horloges. Deze uurwerken staan voor kracht, een solide bouw en een aerodynamisch design dat deze horloges een lust voor het oog maakt.

De horloges die in de Velatura collectie vallen zijn high-performance watersport horloges die zowel door heren als dames gedragen kunnen worden.

De Premier collectie bestaat uit horloges die een moderne touch hebben maar toch als zeer stijlvol worden ervaren. Naast de genoemde modellen maakt men ook de Sportura collectie die bestaat uit uurwerken die van stainless steel gemaakt zijn, 100 waterdicht zijn en over een antireflectie coating beschikken.

Wat alle Seiko horloges ongeacht de collectie gemeen hebben is het stijlvolle design en het vakmanschap dat in de productie van deze horloges wordt gelegd.

Seiko Spring Drive horloges

Zoals u wellicht in de vorige paragraaf heeft gelezen maakt Seiko gebruik van vier verschillende technologieën bij het produceren van haar horloges en uurwerken.

De eerste technologie is de zogenoemde Spring Drive. Sinds de introductie van het eerste Quartz horloge de Seiko Quartz Astron is deze techniek sterk ontwikkeld.

De Spring Drive horloges heeft zijn basis net zoals vrijwel alle mechanische horloges in de veer. Het nieuwe systeem heeft als kenmerken dat deze horloges zeer accuraat zijn, een afwijking van 1 seconde per dag, en de glijdende wijzers die zeer stil over de wijzerplaat verschuiven.

Seiko Kinetic horloges

Kinetic is natuurlijk een begrip in de uurwerk technologie en men heeft deze techniek natuurlijk onder de knie en past deze toe op verschillende horloges.

Sinds de introductie van Iwc in 1986 heeft het bedrijf haar steentje bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van deze milieuvriendelijke techniek voor horloges.

De Ultimate Kinetic Chronograaf geldt nog steeds als één van de meesterwerken onder de Seiko horloges en toont vakmanschap zowel op elektronisch als mechanisch gebied.

Men ontwikkelt Kinetic uurwerken die allen over verder specificaties beschikken. Denk dan bijvoorbeeld aan de Seiko Kinetic Auto Relay of Kinetic Perpeual.

Seiko Quartz horloges

De passie voor horloges van Seiko komt vooral tot uiting bij de Quartz horloges en met deze uurwerken heeft het bedrijf door de eerste Quartz horloge op de markt te brengen dan ook geschiedenis geschreven. Seiko Quartz horloges maken gebruik van een kristal oscillator dat voor nauwkeurigheid zorgt. Seiko’s vroegere topmodel de Seiko Quartz Astron was de eerste klok die van deze technologie gebruik maakte. De stappende beweging van de secondewijzer maakt gebruik van een open stappenmotor dat tegenwoordig een symbool van de quartzhorloges is.

Bron: juwelierhaesevoets.be