Het grootste verschil tussen een verlovingsring en een trouwring is natuurlijk het doel dat ze dient. Een verlovingsring geef je om iemand ten huwelijk te vragen, met de trouwring voltrek je de verbintenis. Maar dit is vaak niet het enige verschil. Voor een deel hangt het af van je cultuur en de gewoontes die je hebt. En dit kan heel verschillend zijn van land tot land of persoon tot persoon.

 

verlovingsringenOne fits all

Voor sommigen is er letterlijk geen verschil tussen een verlovingsring en een trouwring. Het is één en dezelfde ring. Wanneer dit het geval is, dan verandert de ring van bestemming wanneer ze van hand wijzigt. De verlovingsring wordt aan de ringvinger van de ene hand gedragen (ook dit is afhankelijk van je cultuur) en wanneer je trouwt verandert de ring naar de ringvinger van je andere hand.

 

Ring Voor even of voor eeuwig

Bij andere culturen is het dan weer de gewoonte dat de verlovingsring enkel gedragen wordt voor het huwelijk en na het ontvangen van de trouwring wel bewaard wordt, maar niet meer gedragen. Wanneer dat zo is, is de verlovingsring vaak erg opzichtig en groots. Ze dient namelijk om alles en iedereen te laten weten dat er een huwelijk in de maak is. De verlovingsring is hier bijna altijd bezet met een opzichtige diamant, niet altijd even praktisch voor dagelijks gebruik. De trouwring daarentegen is eenvoudig van stijl en zal wat minder aandacht trekken. Ze staat symbool voor een verbintenis en moet duurzaam en solide zijn, maar ze doet geen hoofden draaien. Dit maakt wel dat de trouwring niet in de weg zit wanneer je gaat sporten, slaapt, een douche neemt of je huishouden doet. En gezien een huwelijk bedoeld is om eeuwig mee te gaan, is draagcomfort toch een niet te onderschatten factor.

 

harmonieIn harmonie

Wanneer na het huwelijk beiden ringen aan dezelfde ring gedragen zullen worden is de trouwring een verlengde van de verlovingsring. Hierbij zal de verlovingsring vaak nog steeds het opvallendste deel van de ring zijn en de trouwring het soberdere deel. Na de voltrekking van het huwelijk worden ze bij elkaar gedragen als twee losse ringen of aan elkaar gehecht zodat ze één ring vormen die iets breder is.

 

Een ring voor ieder hand

Een laatste optie is het dragen van de twee ringen, maar elke ring aan een andere ringvinger. Meestal wordt er gekozen om twee ringen in eenzelfde materiaal te kopen. Zelfs wanneer je de ringen aan een ander hand draagt, blijft het mooier wanneer je alleen zilver, geel goud of witgoud draagt. Een goudgele ring aan de ene hand en een zilveren aan de andere hand staat niet erg harmonieus. Dat de verlovingsring het meest opvallende is, blijft ook hier de stelregel.

 

Algemeen gezien kun je stellen dat verlovingsringen meestal met een diamant bezet zijn, opvallend zijn en aandacht trekken. Trouwringen hebben een groter draagcomfort, zijn eenvoudiger en wanneer ze bezet zijn is dit met kleinere diamanten die zich in de basis bevinden en niet op een inzetstukje.